
Co je to Yerba mate?
Yerba mate je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské. Je to stálezelený strom, který dorůstá až 20 metrů. Takhle velké stromy se nachází v lesích a kolem potoků ve výšce 500-700 metrů nad mořem. Pro účely sklizně se udržují ve výšce maximálně 8 metrů. Pěstují se zejména v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie.
Pití tohoto nápoje je čím dál více populární. Nabízí totiž jedinečnou škálu chutí a také je jeho konzumace zajímavý a příjemný rituál.
Má silné povzbuzující účinky, jelikož obsahuje tři povzbuzující látky – theobromin, theofylin a až jeden a půl krát větší množství kofeinu než káva. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínů. Například vitamín A, B1, B2, B-komplex a C. Z minerálů v něm můžeme najít železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a další. Je také zdrojem aminokyselin, vlákniny, pryskyřic a karotenů.
Dokáže z těla vyplavovat toxiny a zlepšuje paměť. Posiluje imunitu, působí protizánětlivě a chrání před alergiemi. Pomáhá udržovat organismus v mladistvé formě, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zklidňuje nervový systém a pomáhá při stresu.
Pozitivní účinky:
- povzbuzuje tělo i mysl,
- zlepšuje koncentraci a pomáhá proti únavě,
- potlačuje pocit hladu,
- podporuje trávení,
- pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla,
- prospívá ledvinám i srdci,
- zvyšuje obranyschopnost a fyzickou kondici.
K přípravě tohoto nápoje budeme potřebovat kalabasu a bombillu.
Kalabasa je tykev, která je speciálně určená k přípravě tohoto nápoje. Má přírodní charakter a tvrdý vnitřek. Vyrábějí se i kalabasy z neporézních materiálů (porcelán, sklo nebo kov), ale pokud si chceme uchovat chuť maté z předchozích připravených nápojů, doporučuje se používat přírodní speciálně připravenou tykev.
Bombilla je brčko, které má na jednom konci sítko. Je asi 15 cm dlouhá a vyrobená z kovu.
Příprava
Do kalabasy nasypeme zhruba 3-4 čajové lžičky maté. Zalijeme vodou o teplotě 90 °C a necháme chvíli vyluhovat. Připraveným brčkem můžeme srkat a jakmile bude nádoba prázdná, jednoduše dolijeme a opakujeme, dokud lístky plavou na hladině. Až lístky klesnou, je čaj tzv. prázdný. Vyčerpaly jsme z lístků všechno.
No Comment