Co je to Yerba mate?

Co je to Yerba mate?

Yerba mate je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské. Je to stálezelený strom, který dorůstá až 20 metrů. Takhle velké stromy se nachází v lesích a kolem potoků ve výšce 500-700 metrů nad mořem. Pro účely sklizně se udržují ve výšce maximálně 8 metrů. Pěstují se zejména v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie.

Pití tohoto nápoje je čím dál více populární. Nabízí totiž jedinečnou škálu chutí a také je jeho konzumace zajímavý a příjemný rituál.

Má silné povzbuzující účinky, jelikož obsahuje tři povzbuzující látky – theobromin, theofylin a až jeden a půl krát větší množství kofeinu než káva. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínů. Například vitamín A, B1, B2, B-komplex a C. Z minerálů v něm můžeme najít železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a další. Je také zdrojem aminokyselin, vlákniny, pryskyřic a karotenů.

Dokáže z těla vyplavovat toxiny a zlepšuje paměť. Posiluje imunitu, působí protizánětlivě a chrání před alergiemi. Pomáhá udržovat organismus v mladistvé formě, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zklidňuje nervový systém a pomáhá při stresu.

Pozitivní účinky:

  • povzbuzuje tělo i mysl,
  • zlepšuje koncentraci a pomáhá proti únavě,
  • potlačuje pocit hladu,
  • podporuje trávení,
  • pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla,
  • prospívá ledvinám i srdci,
  • zvyšuje obranyschopnost a fyzickou kondici.

K přípravě tohoto nápoje budeme potřebovat kalabasu a bombillu.

Kalabasa je tykev, která je speciálně určená k přípravě tohoto nápoje. Má přírodní charakter a tvrdý vnitřek. Vyrábějí se i kalabasy z neporézních materiálů (porcelán, sklo nebo kov), ale pokud si chceme uchovat chuť maté z předchozích připravených nápojů, doporučuje se používat přírodní speciálně připravenou tykev.

Bombilla je brčko, které má na jednom konci sítko. Je asi 15 cm dlouhá a vyrobená z kovu.

Příprava

Do kalabasy nasypeme zhruba 3-4 čajové lžičky maté. Zalijeme vodou o teplotě 90 °C a necháme chvíli vyluhovat. Připraveným brčkem můžeme srkat a jakmile bude nádoba prázdná, jednoduše dolijeme a opakujeme, dokud lístky plavou na hladině. Až lístky klesnou, je čaj tzv. prázdný. Vyčerpaly jsme z lístků všechno.

Petra Měcháčková

Psaní se aktivně věnuji již několik let. Nejraději píšu o tématech jako je bydlení, zdraví, cestování nebo móda. Cizí mně však nejsou ani ostatní témata.

Podobné příspěvky

Využijte kaštany i jinak než k vyrábění zvířátek

Využijte kaštany i jinak než k vyrábění zvířátek

3 věci, kterými si zbytečně zhoršujeme zdraví

3 věci, kterými si zbytečně zhoršujeme zdraví

3 zajímavosti o lidském těle

3 zajímavosti o lidském těle

Co je to spirulina?

Co je to spirulina?

No Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *