
Jak na výběr grilu?
Teplé dny stále více lákají k pobytu venku. A k příjemnému posezení jednoznačně patří i grilování. Jak si vybrat nejvhodnější gril a co byste o jednotlivých typech měli vědět?
Plynový gril
Výhodou plynových grilů je snadná manipulace. Maso s nimi nespálíte, teplotu je možné velmi snadno regulovat. V moderních grilech si navíc připravíte širokou škálu pokrmů, nejen oblíbené plátky masa nebo kousky kuřete. S nadsázkou řečeno, mohou nahradit doslova celou kuchyni a uvaříte s nimi i guláš.
Současně neprodukují kouř ani popel, takže s nimi nebudete určitě nikoho obtěžovat. Pro svůj provoz potřebují propanbutanovou lahev. Na palivo proto musíte myslet, nicméně ani provoz grilu vás nijak výrazně finančně nezatíží, propan butan je velmi levný.
Elektrický gril
Elektrické grily lze bez problémů používat také v uzavřených prostorech. Grilovat můžete díky tomu mít doma i na balkoně. Jejich využití v interiéru nahrávají také malé rozměry, elektrické grily tedy určitě využijete běžně v kuchyni.
Nevyžadují žádné palivo pro svůj provoz. Jsou ale, jak už ostatně sděluje název, na elektřinu. Když na nich budete chtít grilovat, musíte mít proto vždy po ruce elektrickou zásuvku. Díky elektřině jsou však k provozu připraveny prakticky okamžitě. Práci s nimi zvládne podobně jako u plynu i nepříliš zkušený kuchař.
Gril na dřevěné uhlí
Zásadní výhoda grilu na dřevěného uhlí může být v jistém slova smyslu také jeho nevýhoda. Dřevěné uhlí či brikety dodávají pokrmu charakteristickou chuť a vůni, kterou předchozí dva typy nikdy zcela plnohodnotně suplovat nemohou.
Zároveň z toho plynou i nevýhody těchto grilů. Gril kouří, zapáchá a produkuje popel. Nelze na něm snadno nastavit teplota, neboť nemáte pod kontrolou, jak moc je palivo rozpálené. Na grilu navíc tuku z masa na žhavé uhlí odkapává. Což způsobuje uvolňování karcinogenních látek. Podle některých odborníků patří tak grily na dřevěné uhlí k těm nejnezdravějším způsobům přípravy.
No Comment